Het Tiener Theehuis 

Introductie van de Tiener Theetuin

De Puberfase - ontdek je eigen plek
Op verschillende plekken in de wereld leven natuurvolkeren nog in gemeenschap met elkaar. Elke fase van het leven heeft een eigen doel en iedereen in die gemeenschap werkt met elkaar. De kinderjaren zijn voor het ontdekken van de wereld, samen met de ouders. Kinderen ontdekken eerst smaak en tast. Dan gaan ze verder met emoties en leren ze hoe ze zich verhouden tot elkaar. De tienerjaren zijn voor het ontdekken van de “ik”. Wie ben ik nou in deze gemeenschap? Wat is mijn rol en wat zijn mijn talenten? Al doende leren ze en nemen zo heel natuurlijk hun eigen plek in in de puzzel die de gemeenschap is.

Onze moderne wereld mist dit soort plekken, waar tieners op organische wijze zichzelf kunnen ontdekken en ontplooien.
Met de opkomst van de digitale wereld is er steeds minder ruimte voor echte verbinding, fysieke en concrete samenkomsten, fysieke skill-building.
Wij signaleren in onze directe omgeving dat er behoefte is aan ruimte om te creëren, iets te betekenen voor de omgeving, een plek om samen te komen die veilig is, ruimtelijk en tegelijk ook afgebakend. Voorbeelden van hoe je gezond met elkaar omgaan, gehoord en gezien worden, oefenen met rollen en taken opnemen, nemen van verantwoordelijkheid.

We signaleren daarnaast dat de tieners in onze maatschappij behoefte hebben aan een plek waar ze zelf vorm mogen geven aan hun ideeën, waar ruimte is voor initiatief en creativiteit, waar verbinding belangrijk is. Een plek waar ze veel zelf mogen doen en tegelijkertijd toezicht en begeleiding is om te zorgen dat de bedding veilig is zodat ze werkelijk kunnen groeien. Ons doel is een groep tieners gelegenheid te geven waardevolle ervaringen te maken die ze hun hele leven meenemen.

Hiertoe hebben we het project “Tiener Theehuis” opgezet

Structuur van de Tiener Theetuin
Om dit doel te bereiken hebben we een programma gecreëerd dat gedurende de zomervakantie zal plaatsvinden.
Twee blokken van 4 uur per week, 6 weken lang, komen we samen met de tieners. We zullen hierin niet slechts met ze bouwen en de tuin aanleggen, maar ook sparren over hoe een onderneming nu succesvol kan worden, hoe dit gepresenteerd en vormgegeven mag worden, wat we hiervoor nodig hebben, en natuurlijk hoe we hierin samen kunnen werken. De tieners gaan door hier echt fysiek een plek neer te zetten ontdekken hoe zij werken in teamverband en waar hun krachten liggen. Deze krachten kunnen ze dan direct ten uitvoer brengen. Sommigen zullen meer een zorgende taak op zich nemen en recepten oefenen om de rest van de groep mee te verwennen, anders hebben misschien mooie ideëen over de inrichting en decoratie, sommigen zullen groene vingers ontdekken end en de tuin bewerken, terwijl anderen de mogelijkheid hebben om direct met bouwmaterialen aan de slag te gaan en gewoon lekker fysiek bezig te zijn.

Dit project gaat van start op 23 juli en vanaf dan elke dinsdag en donderdagmiddag met een groep van maximaal 12 tieners (en 3 begeleiders) t/m 29 augustus aan dit project werken.
Elke dag beginnen we om 14:00 met een incheck moment en takenverdeling van de dag, daarna gaan we lekker aan de slag tot de theepauze (die wordt gecreëerd door een deel van de tieners). We eindigen met een uitcheck, waarbij we ook ingaan op hoe het is bevallen, waar ze praktisch en in zichzelf tegenaan zijn gelopen en hoe ze hun rol volgende keer voor zich zien.
De tieners worden dus ook echt uitgedaagd allerlei rollen uit te proberen en te ontdekken hoe die bevallen.

Creatie van de Tiener Theetuin
Zo ontstond het idee om lokale tieners te betrekken bij het ontwikkelen van de thee tuin bij Centrum Kinderen van Moeder Aarde aan de Hanentangerweg 4 in Ter Apel. Deze theetuin, nu nog een oud schuurtje en wild stukje land, gaat uiteindelijk een plek worden voor fietsers en wandelaars om even neer te strijken, te rusten en elkaar te ontmoeten.

Wij willen graag de opbouw en creatie van deze Theetuin overdragen aan tieners, onder begeleiding van drie ervaren coaches. De kinderen krijgen hier de gelegenheid met elkaar vorm te geven aan het concept van de thee tuin. Hierin zit een breed scala aan mogelijkheden om zichzelf te leren kennen en te ontwikkelen.
Fysiek klussen geeft een duidelijk resultaat waarin je kunt zien dat jezelf invloed hebt op je omgeving en dat je veel meer kunt dan je denkt.

De tieners mogen hun eigen recepten verzamelen en uittesten, hierin kunnen ze hun creativiteit kwijt. Ze leren producten te maken met zoveel mogelijk natuurlijke en lokale ingrediënten.
In de vormgeving van de tuin worden ze ook betrokken.

Na het uitwerken van het concept mogen ze de thee tuin runnen. Ze krijgen dus de gelegenheid, in de vorm van een groepsstage dan een echte onderneming te starten.

Het Team
Linda Timmermans legt al jaren eetbare tuinen aan en heeft veel ervaring met het verwerken van allerlei vruchten, bloemen en kruiden in heerlijke gerechten.
In 2011 hebben we de meewerkplaats opgezet waar we jongeren gelegenheid gaven met echte projecten zichzelf te ontdekken, hun plek in de wereld te vinden en stevig te worden in sociale contacten en het aangaan van duurzame relaties. Het was zo waardevol om ruimte te bieden aan de ontwikkeling van jongeren, helemaal op hun eigen wijze en vanuit intrinsieke motivatie. De meeste jongeren waren vastgelopen en hadden een steuntje in de rug nodig om zichzelf weer te vinden en weer te willen participeren in de samenleving. Voor mij is het belangrijk tieners van nu die ruimte te bieden zodat ze niet vast hoeven lopen om zichzelf te vinden.

Bart van Lieshout is een van de oprichters van Centrum Kinderen van Moeder Aarde in Ter Apel. Hier bieden we jong en oud de gelegenheid om zichzelf te ontdekken via cursussen, coaching, workshops, en retraites. Naast coaching van gezinnen, kinderen, en volwassenen, ben ik hier ook hoofd verantwoordelijk voor het bouwen van de faciliteiten op dit land. Ik werk hierin graag met wat er al voorhande is en geef dat een nieuwe invulling. In Rotterdam heb ik zo bijvoorbeeld een prachtige tuin opgezet, de Wereldtuin. Hierin gingen we met tieners projecten verwezenlijken. Zo bouwden we samen een Wolkenhuis van afvalmateriaal.

Justine van Wassenaer is de tweede oprichter van Centrum Kinderen van Moeder Aarde. Ik zal uiteindelijk de “manager” zijn van het definitieve Theehuis en dus samen met de tieners zorgdragen voor de invulling, het ondernemersaspect, en beleving van de gasten. Mijn kracht ligt in mensen verbinding laten maken met onontdekte stukken van zichzelf en van de ruimte om hen heen. Ik geef momenteel ook kruidencursussen aan kinderen, waarbij de lokale natuur en seizoenen ontdekt worden en gekeken wordt hoe we het beste kunnen samenwerken om samen mooie producten te creëren. Daarnaast kook ik voor groepen en retraites en heb ik veel ervaring als gastvrouw.
Ik geloof dat als we tieners de ruimte geven om zichzelf te ontdekken en onder begeleiding zelf verantwoordelijkheid te nemen, we niet zulke opstandige pubers zouden hoeven hebben. Die opstand is slechts nodig als er geen ruimte is voor wie je eigenlijk bent. Met die gedachte wil ik graag hier echt samen met hen hun krachten tot bloei brengen.

Praktische informatie
We zullen de gehele zomervakantie bijeen komen op de dinsdag en donderdag middagen van 14:00-18:00, op de Hanetangerweg 4 in Ter Apel.

We hebben drie verschillende hoogte bijdrages ingesteld, per inkomensgroep:
Roos 550,-
Rozenstruik 650,-
Rozentuin 750.-

Om je aan te melden kun je een email sturen naar info@kinderenvanmoederaarde.org

Zijn deze bedragen te hoog voor je of heb je andere vragen ? Je bent heel welkom contact met ons op te nemen. Dan kunnen we samen naar de mogelijkheden kijken.

Hoewel het natuurlijk ideaal is als je de hele zomer mee kunt doen, snappen we natuurlijk ook dat het mogelijk is dat je een deel op vakantie bent. Is dit langer dan 1 week en wil je toch meedoen? Neem dan even contact op over aanpassingen voor jouw bijdrage.